Regarded as Charles Rennie Mackintosh’s domestic masterpiece, the Hill House was built in 1904 for publisher Walter Blackie. Since then the house has been absorbing rain, putting the building and its unique interiors at risk.

An innovative structure to protect an architectural masterpiece

As part of the National Trust for Scotland’s ambitious restoration plans for the Category A listed property, we are constructing the pioneering box structure that has been designed to envelop and save the house. Robertson is also building a temporary visitor centre to ensure visitors from around the globe can still view what is commonly known as Mackintosh’s residential masterpiece.

This construction project sees an innovative chainmail box structure erected around the building. The mesh pavilion – designed by architects Carmody Groarke – will help the Hill House dry out after more than a century of absorbing rain, allowing further conservation work to be carried out on the house.

Collaborative procurement process

The Hill House Box project was procured through Scape Venture, a collaborative procurement consultancy and construction route, which supports public/private partnerships and helps the charity sector achieve best value in their programmes of work.

“These careful conservation works will preserve and celebrate an important piece of our culture and history. Robertson has a strong track record of restoring heritage sites, a great example of which is the Spanish City restoration in Whitley Bay.”

– Mark Robinson, Scape Group Chief Executive

Returning a national treasure to visitors

The Box is currently open to visitors to allow them to use raised walkways to see the Hill House from a new angle while offering views over the Clyde estuary.

 

 

Project team

Architect: Carmody Groarke
Principal contractor: Robertson Central West

 

Related news

  • Schoolchildren visit care home residents...

    Schoolchildren visit care home residents...

    Children from St John’s Primary School have taken a walk down memory lane with residents of Ada Belfield House Care Home. 
  • Robertson lays plastic temporary parking...

    Robertson lays plastic temporary parking...

    Robertson has completed work to provide a temporary parking area made from asphalt containing three tonnes of waste plastic.
  • Construction work finishes at world famo...

    Construction work finishes at world famo...

    Construction company Robertson has completed work for the Salvation Army at the Strawberry Field site in Woolton, Liverpool.

Related blog posts

  • Investing in Scotland’s Waterfronts

    Investing in Scotland’s Waterfronts

    Jonathan Guthrie, Director for Strategic Public Partnerships, chairs a panel on Investing in Scotland’s Waterfronts at MIPIM.
  • Robertson partnerships with the public sector

    Robertson partnerships with the public sector

    Scott Wilson, Executive Director, Development, discusses the company’s longest running partnership.
  • Robertson Apprentice & Trainee recruitment 2019

    Robertson Apprentice & Trainee recruitment 2019

    In conjunction with National Apprenticeship Week, Robertson has launched the first Apprentice & Trainee vacancy opportunities.